Lillesand i 2030

Leserinnlegg til Lillesands-Posten av Oddvar Espegren, 5. kandidat for Lillesand KrF.

Foto: Berit Skovli
Foto: Berit Skovli
Lillesand er en fantastisk by. Det fikk mange av oss oppleve lørdag under åpningsfrokosten av Lillesandsdagene og søndag med konserter hele dagen.  Blomsterkasser og benker var satt ut av parkvesenet, midt i gater og de asfalterte parkeringsplasser. Lillesand har noe av det jeg vil kalle “sjel” : sjøbukta, gamle hus, trange gater, og opplevelsen av ro, fred og vennlighet. Det gir meg mye livsglede å vandre i Lillesand sentrum nå på sommeren.
Men idyllen blir snart brutt når vi ser de store og stygge asfalterte parkeringsplassene, all biltrafikk i trange gater og mangel på trær, gang og sykkelstier, lekeplasser.
2030: Jeg er da 82 år og vandrer i Lillesand sentrum med to oldebarn på 4 og 6 år. Bilen parkerer jeg  langt fra sentrum, nord for riksvei 420 og tar en lettbane ned til sentrum (alternativene elektrisk vogn eller elektrisk sykkel tar jeg ikke denne gang). Jeg går ned til sjøkanten for å hvile øynene på vannet og havhorisonten. Jeg tar barna med langs strandpromenaden til Kokkenes. Her ser vi på båtene, spiser noe godt og sundt, og barna koser seg på en lekeplass.
Vi går tilbake til sentrum, finner gode benker under store flotte trær nær den nyåpnede Lillesandsbekken, og hilser på mange vi kjenner. Så ta en handletur, kjøper nye leker, litt verktøy, (klær får oldermor kjøpe!) og ender opp på en koselig kafe. På vei tilbake til bilen stopper vi og hører på gatemusikanter og overværer en dukketeaterforestilling.
Min og din visjon for Lillesand i 2030 kan bli virkelig hvis vi tar de rette politiske valg fra i dag. Målene vi sikter mot kan formuleres slik:
• Bilene må vekk fra sentrum og parkeringsplassene bygges om til parker og møteplasser
• Mer natur inn i sentrum (trær, vann speil. blomster, plener, fjell)
• Flere og varierte møteplasser for mennesker i sentrum
Dette er ikke en fjern drøm. Ser oss vi rundt i verden og ikke minst, leser vi Lester Brown’s bok: Plan B: Mobilizing to Save Civilization, blir vi fort overbevist at noe må gjøres og kan gjøres. Du som har reist litt i verden: Bilene kveler byene og får stadig større restriksjoner og avgifter – byene vokser fort – bymennesker vil ha ren luft, vann og nærhet til natur – vi ønsker å bevege oss, bruke kroppen mer – eldrebølgen vil gi mange med mye tid og penger – vi ønsker å kjøpe mer kultur.
Lillesand kan bli Sørlandets beste by å bo i – en perle, en oase i “Sorlandsbyen”. Vi i KrF inviterer alle politikere til å samarbeide om de langsiktige linjer og valg som må tas for å nå dette mål!
Oddvar Espegren
Kandidat KrFs liste

 


Publisert

i

av

Stikkord: